Julbak...nu börjas det :-)

 
Det ska bli sååå roligt att få sätta igång och julbaka lite! Imorgon ska jag hem till min fina kompis Ida och baka loss! Vi ska göra lussekatter och biskvier med smak av pepparkaka ;-) Spännande! Sen ska vi avnjuta våra bakverk med ett glas glögg. Så det ska vara! 
 
Önskar er alla en trevlig helg och glöm inte, på Söndag startar julkalendern :-D 
 
/Karolina
 

Julkalender 2013

 
Mitt första mål med denna blogg var att annordna en julkalender i december månad för Er, mina nya läsare. Och jag lyckades!! From söndagen den 1 december fram till tisdagen den 24 december kommer Ni kunna vara med och tävla och vinna fantastiska priser! 
 
Exempel på företag Ni kan vinna priser från är: Tårtdecor, Butik Älva, Millans Kreativa, Dr Oetker, Kitchen Lab, Cute Cat Design, Egmont, Svenska Inredningsbolaget, My-Store, Kök Etcetera och många många fler!
 
Jag hoppas att Ni kikar in på söndag för då startar vi :-)
 
/Karolina
 

Saffranssnurror med vanilj

Saffransbullar med vanilj
ca 40 st

Helt underbart bakverk! Jag älskar DEG!! :-D Hittade detta recept på icas hemsida men har modellerat det lite. Här kommer receptet:
 
Ingredienser
50 g jäst (1 paket)
150 g smör
2 påsar saffran (1 g)
1 1/2 dl socker
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 ägg
1/2 tsk kardemumma
17 dl vetemjöl (motsvarar ca 1 kg vetemjöl)
Frivilligt tillägg: 250 g kesella/kvarg
 
 
Fyllning
200 g smör
1 1/2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
Äkta vaniljpulver eller stång, tillsätt efter smak
 
Till pensling
Ägg
Pärlsocker
 
How to?
  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel (behövs inte, men kanske är godare så :-P). Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och värm tills det är ljummet (ca 37ºC).
  2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg(har du ingen, hoppa över detta), kardemumma, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
  3. Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt. (Ett tips, värm smöret en liten stund i mikron så blir den lättare att jobba med)
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
  5. Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250º.
 
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
 
Viola!!
 
/Karolina