Citroncheesecake med passionsfrukt

 
Bjöd på denna härliga citroncheesecake med passionsfrukt under påskhelgen. Tänkte bjuda er på detta recept också!
 
Ingredienser:
 
Botten
- 10 digestivekex
- 50 g smör
 
Fyllning
- 4 gelatinblad
- 2 ägg
- 400 g philadelphiaost
- 2 dl creme fraiche (1 burk)
- 1,5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 citron, rivet skal och saft
 
Glasyr
- 1 gelatinblad
- 2 msk socker
- 4 msk vatten
- 4 passionsfrukter
 
How to:
1. Mixa digestivekexen så det är små smulor av alla. Smält smöret och blanda ihop. Tryck ut i en 26 cm form. Ställ i kylen för att stelna under tiden du gör fyllningen.
2. Nu till fyllningen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Dela äggen i gulor och vitor.
3. Blanda gulor, philadelphia, creme fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
4. Vispa vitorna till ett hårt skum. Blanda ner med den andra smeten.
5. Värm citronsaften i en kastrull. Kläm ur vattnet ur gelatinbladen och lägg ner i ctronsaften och rör om tills den smält. Blanda sedan ner citronsaften i ostsmeten tills det blandats ordentligt. Häll sedan över i formen och ställ i kylen i 1 timme.
 
5. Till glasyren: När kakan stått i kylen i 1 timme är det dags för glasyren. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 min.
6. Hetta upp socker och vatten i en kastrull till sockret smällt. Lägg i gelatinbladet och rör om tills det smällt. skrapa ner innehållet ur passionsfrukterna. Se till bara så att det endast är kärnorna som kommer med och inte själva köttet i botten. Låt svalna.
7. Ta fram formen och häll över glasyren över smeten. Ställ i kylen igen i minst 1 timme.
 
Lossa tårtan från kanterna med en vass kniv när det är dags för servering och njut!
 
//Kakolina

Hallonmousse


Hallonmousse
 
Ingredienser:
- 240 g hallon
- 1/2 dl socker
- 4 gelatinblad
- 1 msk vatten
- 3 dl vispgrädde
 
 
How to:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min.
2. Lägg hallon, socker och vatten i en kastrull och låt det koka ihop. När hallonen blivit varma så passa på att mosa dom så att du får ut så mycket sås som möjligt.
3. Passera hallonen genom en sil för att separera kärnorna från såsen. Släng kärnorna.
 
 
4. Ta upp gelatinbladet och krama ur det och lägg i hallonsåsen. Om såsen svalnat för mycket kommer inte gelatinet smälta. Sätt då på kastrullen på lite värme tills gelatinet smällt.
5. Ställ åt sidan för att svalna lite. Under tiden det svalnar vispar du grädden fast.
 
 
6.  När grädden är visad vänder du ner hallonsåsen i grädden. Obs, för att grädden inte ska skära sig måste hallonsåsen vara lite svalare än fingervarmt.
 
Ställ i kylen för att stelna lite. Har du en tårtring kan du fylla tårtan direkt.
 
Detta recept räcker till ett lager på en 26 cm tårta. Vill du ha en lite högre tårta gör du 1,5 recept.
 
//Kakolina