Utvald till Lakritsambassadör :-)

 
Yeeeaj vad glad jag blev när jag kollade mejlen igår kväll! Mellan den 22-23 mars annordnas Lakritsfestivalen i Annexet i Stockholm i år. Jag älskar ju lakrits och när jag hörde att dom sökte festivalbloggande lakritsambassadörer ansökte jag snabbt som attan. And guess what, Jag blev en utav de 15 dom valde ut! :-) Det blir pressvisning på fredag och det ska bli så roligt,
 
Hoppas att vi ses där! :-) 
 
/Kakolina
 
 

Tigerkaka

 
Här kommer ett recept på en smarrig tigerkaka :-)
 
Älskar verkligen denna kaka! Gjorde en liten roligare variant och delade upp smeten till flera små muffinsformar som ser ut som små sockerkakor! Men receptet är till en stor vanlig tigerkaka. Som vanligt bakade jag mjölkfritt, går jättebra att byta ut till vanligt. 
 
Ingredienser
- 50 g mjölkfritt smör
- 1 dl sojamjölk
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 msk vatten
- 3 tsk kakao
- smör och ströbröd till formen. Har du silikonform kan du strunta i detta.
 
 
How to
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda ner vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och blanda. När det har blandats samman häller du ner mjölken och det smälta smöret.
3. Smörj och bröa formen. Häll 2/3 av smeten i formen. 
4. Blanda ner kakaon och vattnet i 1/3 som är kvar. 
5. Häll ner kakaosmeten i formen och ta en gaffel och rör runt så att du får lite mönster i kakan.
6. Grädda tigerkakan i nedre delen av ugnen i 30-35 min.
 
Vill du göra små muffinsar av det här istället som jag fyller du på samma sätt, först med ljus smet sen med kakaosmeten. Tänk på att endast fylla formen till 2/3. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i 15-17 min.
 
/Kakolina



Hallongrottor

 

Tänkte dela med mig av ett recept på hallongrottor :-) Så himla smarrigt och enkelt! Om ni vill göra hallongrottorna lite roligare kan ni använda er utav någon kakutstickare. Jag gjorde vanliga runda och även i form av en blomma.

Ingredienser
- 1 ägg
- 0,5 dl strösocker
- 100 g rumstempererat smör (jag använde mig utav mjölkfritt smör)
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- hallonsylt


How to
1. Vispa ägg och socker, i minst 5 minuter.

2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en separat bunke. När du blandat dessa häller du över ägg/sockerblandningen och smöret. Nyp/tryck ihop allt till en fin och jämn smet. Tänkt på att verkligen trycka ut smöret i degen så det inte blir klumpar kvar.

3. Slå in degen i plast och låt vila i kylen i 30 min.

4. Sätt ugnen på 200 grader.


5. Ta av plasten och rulla ut till bollar stora som valnötter. Platta ut bollarna med hjälp av tummen och pekfingret. Har du tagit fram någon rolig utstickare tar du fram kaveln helt enkelt och kavlar ut degen. Ett tips här är att göra en boll först och trycka ut så att du kan mäta hur hög din kaka måste vara när du kavlar ut för att få bra storlek på kakan så den gräddas jämnt.

 
6. Tryck till med tummen i mitten på kakan så du får en fördjupning i mitten. Fyll med hallonsylt (ta lite mindre än 1 tsk på varje). Lägg kakorna på en smord plåt eller galler med bakplåtspapper.

7. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 min.

Enjoy! :-)
/Kakolina