Tårtbotten - Lika delar

När jag bakar tårtbottnar s¨använder jag mig utav ett recept som jag hittat hos Pernilla - Bli min Jäst.
Detta är det enda recept jag gjort på tårtbottnar som jag känner att jag alltid lyckas med. Det är busenkelt!
 
 
Lika delar går ut på just som det låter: Lika delar. Ta fram 3 st glas som är lika stora också kör vi:

18 cm diameters bakform: 2 stora ägg
20 cm diameters bakform: 3 stora ägg
24 cm diameters bakform: 4-5 stora ägg
26 cm diameters bakform: 5-6 stora ägg

Om du vill ha lite högre tårtbotten så ta 5 respektive 6 ägg för de större formarna.

Det som sedan är så enkelt är att nu har du måttet för hur mycket socker och mjöl du ska använda dig utav i de andra glasen. Du ställer ditt glas du har med ägg bredvid ett utav de tomma glasen och häller i lika mycket socker och lika mycket mjöl i det andra glaset.

Om du vill ha en lite luftigare botten byter du ut 1/3 utav mjölet till potatismjöl. Vill du ha chokladbotten byter du ut 1/3 utav mjölet till kakao istället.

Glöm inte bakpulvret i mjölblandningen bara :-)

2-3 ägg = 1 tsk bakpulver
4-5 ägg = 1,5 tsk bakpulver
5-6 ägg = 2 tsk bakpulver


1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Häll i ägg och socker i en bunke och vispa tills det blir väldigt ljust och pösigt. Färgen ska vara creme-vit och ha blivit väldigt fluffig och fin. Detta kan ta mellan 10-15 min.
3. Blanda sedan ner mjölblandningen. Vispa inte ner detta utan vänd försiktigt ner det i ägg/sockerblandningen.
4. Häll smeten i en smörjd(smör eller olja) och bröad/mjölad form och grädda i nedre delen av ugnen.

Tider i ugnen för respektive storlek:
2 ägg = 20 minuter
3-4 ägg = 25-30 minuter
5-6 ägg = 35-40 minuter
 
Tänk på att inte öppna luckan under de första 20 minuterna. Botten kan då sjunka ihop och efter egna erfarenheter så gör den dessvärre detta!! Så chansa inte.
Alla ugnar är även olika så ställ alltid klockan på det första utav de minutantal som är uppgett ovan och titta på kakan då. Känn av med en sticka och basera på det om du ska ha inne botten lite längre eller om det är dags att ta ut den.

Ett hett tips är även att frysa in tårtbotten efter du bakat den. Det går mycket enklare att dela den om den är lite kall och du kan baka den 1-2 veckor innan du ska använda den. Skönt att ha lite saker avklarade innan tårtan ska tillverkas :-)
 
//Kakolina
1 Anonym:

skriven

Ska testa det nån gång men det var lite komplicerat recept :)

Kommentera här: