Recept - Klassiska knäck

 
Tänkte bjuda er alla på ett klassiskt recept av knäck nu när julen närmar sig.
 
Ingredienser
- 2,5 dl strösocker
- 2,5 dl vispgrädde
- 2,5 dl ljus sirap
- 50 g smör
- 1,5 - 2 dl mandel (beror på hur mycket man gillar att ha i)
 
 
1. Om du inte köpt färdighackad mandel så börja med att hacka sönder mandeln. Förbered även en plåt och fyll den med knäckformar.
2. Koka upp socker, grädde och sirapen i en kastrull. Låt smeten koka på låg värme till den når 126 grader. För mig tog detta väldigt lång tid, nästan 1 timme! Men låter alltid det ta lite extra tid istället för att riskera att bränna sakerna jag bakar. Rör om i smeten lite då och då.
3. För att se om smeten är klar får du göra ett kulprov. Ta fram ett glas iskallt vatten och häll ner en droppe av smeten. Bildas en klump som du kan forma med fingrarna utan att den går sönder så är smeten klar.
4. När smeten är klar släger du ner smöret och mandeln och blandar runt.
5. Tänk sedan på att börja fylla formarna direkt. Knäcksmet stelnar snabbt och när det börjat stelna får du svårt att hälla i formarna.
6. Ställ ut plåten i kylan och låt den stå minst ett dygn innan du serverar eller packeterar.
7. Förvara knäcken sedan välförslutet i en burk.
 
//Kakolina
1 Elina:

skriven

Måste kastrullen vara tjockbottnad? Måste man ha en termometer för att mäta graderna eller räcker det om man gör kulprovet lite då och då?

Svar: Hej! Hmm tjockbottnad vet jag inte om det behöver vara. Jag använde en vanlig kastrull. Det viktiga är att koka på låg värme så att det inte bränns vid.
Nej du kan köra på kulprovet lite då och då. Det underlättar med en termometer men är inget måste. Vid den tempen får du den klassiska knäcken. Om du vill ha en hård knäck ska du koka längre, därav termometer som underlättar!
Karolina aka "Kakolina"

2 Elina:

skriven

Tack för svar! Jag har nyligen kokat knäck men den blev alldeles för lös, kan det bero på att jag kokade den på för hög värme?
För att inte göra samma misstag igen så undrar jag vad låg värme innebär, mina plattor är graderad upp till 12. Är det ungefär 4an som gäller då? :)

Svar: Nej jag tror du kokade den för lite. Jag har upp till 6 på min. Kokade den på 2 och mot slutet på 3. Så på din hade jag kört 5 ett tag och sedan efter ca 25 min på 6. Men när du höjer värmen så bör du stå och se till så att den inte bränns vid.
Karolina aka "Kakolina"

3 Karin Lygnersjö:

skriven

Vad bra att du la upp ett recept eftersom jag ska fixa julgott i helgen :D

4 Sara:

skriven

Det är ju bara så gott :)

5 Kattis:

skriven

Mitt favoritgodis under julen!:)

6 Mirjam Wallmark:

skriven

Mums vad gott! :)

Kommentera här: