Tigerkaka utan ägg

Tjena Tjena! Det var ett tag sedan :-)
 
Har lovat mig själv att iår ska bakningen få ta en större del av mitt liv igen, saknar verkligen att gå in i mina "bakmode" jag hade förr i tiden. Man glömmer bort att prioritera sig själv och genom bakning sätter jag mig själv i fokus då det är detta jag verkligen älskar att göra!
 
Idag tänkte jag dela med mig av ett recept jag väldigt spontant testade på. Fick någon idé för några kvällar sedan att såklart mina och min fästmans kollegor skulle få något gott att mumsa på dagen efter. 23:00 ställde jag mig och började baka, för att i mitt bakförråd inse att nej har varken ägg eller vanligt strösocker! Så korsade mina fingrar och hoppades på det bästa.....och dra mig baklänges, godaste kakan på lääänge!! Hittade ett recept på sockerkaka utan ägg men valde att göra en tigerkaka av det hela då jag verkligen älskar tigerkaka!
 
 
Sockerkaka utan ägg
- 50 g smör
- 4,5 dl vetemjöl
- 2,5 dl rörströsocker (går bra att använda vanligt socker)
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 2-4 dl mjölk eller vatten
- 2-3 msk kakao
 
How to
1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
3. Rör ner smält smör samt mjölk/vatten. Här får ni vara lite uppmärksama. I grundreceptet jag hittade stod 2 dl vätska men jag tyckte att smeten blev alldeles för torr då. GIck knappt att blanda ihop. Så börja med 2 dl och känn efter själva. En sockerkaksdeg ska inte vara som en trög deg och inte heller en vattnig utan mitt emellan.
4. Om ni vill göra en tigerkaka häller ni ut 1/3 av smeten i en annan bunke och häller ner kakaon. Här kan ni behöva addera ca 1-2 msk vatten/mjölk till för att kunna röra runt i smeten.
5. Smöra och bröa/mjöla en form och häll ner. Om ni gör tigerkaka så häll först ner den ljusa smeten sedan den mörka ovanpå. Ta en gaffel och rör om lite försiktigt så ni får marmoreringen på plats.
6.Sätt ugnen på 175 grader och grädda i mitteln av ugnen i ca 45 min.
 
Enjoy!
 

Kommentera här: